Vad kan hårolja erbjuda dig? Ganska mycket! de främjar hårets tillväxt och gör det yngre och vackrare. De naturliga oljorna erbjuder många värdefulla ingredienser, vilka ger dig ett fantastiskt resultat. Upptäck hemligheterna bakom hårbehandling med olja redan idag!

oilingHåroljor är en hemlig hårvårdsmetod som härstammar från Asien. Kvinnor i varmare klimat är duktiga på att vårda sitt hår med rätt sorts ingredienser och uppmärksamma dess behov. Vi kan lära oss mycket av dem, om vi bara läser på lite noggrannare.

HÅRBEHANDLING MED OLJA baseras på effektiva, naturliga ämnen. Oljorna förbättrar hårets skick när de appliceras i håret och hårbotten. Detta resultat är möjligt eftersom oljan:

 • tränger in i rötternas folliklar,
 • stärker håret från rötterna,
 • täcker håret med ett skyddande lager.

Är hårolja något för dig?

Ja, utan tvekan! Hårolja är det enda naturliga, säkra sättet att förbättra ditt utseende. Håret behöver, precis som huden, skonsam och noggrann omvårdnad. Inte ens det balsamet eller hårmasken kan erbjuda samma omvårdnad som vegetabiliska oljor, som matchar hårets struktur oavsett hur svagt och känsligt det är. Behandlingen har läkande egenskaper som till exempel kan motverka inflammationer och mjäll. Framför allt kan håroljorna inte vara skadliga! Det värsta som kan hända är att du inte uppnår önskat resultat, och detta sker bara om du väljer fel olja. Hur går man då till väga för att välja rätt olja?

Oljor och hårets porositet

Oljor kan delas upp i olika grupper beroende på hur många fettsyror de innehåller. Absorberingen kan också variera. Om du har koll på dessa två faktorer bör det inte vara svårt att hitta en olja som matchar hårets porositet, vilket låter dig uppnå önskad effekt. Läs mer om olika sorters oljor!

 • Torkade oljor (smör) med många mättade fettsyror.
 • Semitorkade oljor med många enkelomättade fettsyror (omega 7 och 9).
 • Otorkade oljor med många fleromättade fettsyror (omega 3 och 6).

Vad innebär då denna uppdelning? Framför allt gör den att du kan välja en olja som matchar hårets porositet – men vad innebär då detta? Vad är hårets porositet?

HÅRETS POROSITET handlar om hur skadat håret är. Ju högre hårstråets yttre lager har högt sig, desto mer skadat är det och ju mindre skydd har det. Det finns tre grundläggande sorters hår:

 • hår med låg porositet där de yttre lagren är tättliggande och håret är lent, tungt och rakt,
 • hår med hög porositet där de yttre lagren ligger högt och håret är torrt, strävt och lockigt,
 • hår med mellanhög porositet, som ligger någonstans i mitten och ofta är vågigt.

När du väljer en hårolja måste du ta hänsyn till hårets porositet. Det är först då som regelbunden hårbehandling med olja kan förbättra hårets skick.

Vilken olja bör du välja?

De bästa oljorna för hår med låg porositet är tjocka, vegetabiliska smör som absorberas väl. De har små partiklar vilket gör att de kan tränga igenom hårets yttre lager. Om håret är mycket skadat och svagt är det bättre att välja en olja för hår med hög porositet, till exempel otorkade oljor med stora partiklar. De kan reparera hårets skadade struktur. Om ditt hår ligger någonstans mittemellan är det bättre att välja en olja för hår med mellanhög porositet, som innehåller många enkelomättade fettsyror. Oljorna är semitorkade, vilket innebär att de absorberas bättre än smör men inte har lika stora partiklar som oljor för hår med hög porositet.

 • oljor för hår med låg porositet: babassusmör, sheasmör, kokosolja, palmolja, kokossmör, cupuacusmör, mafurasmör, monoiolja, tucumasmör, kukuiolja, mangosmör
 • oljor för hår med mellanhög porositet: kameliaolja, moringaolja, aprikoskärnolja, olivolja, avokadoolja, havtornsolja, persikoolja, mandelolja, risolja, sesamolja
 • oljor för hår med hög porositet: safflorolja, druvkärnolja, nattljusolja, svartkumminolja, sojaolja, majsolja, arganolja, jojobaolja, pumpafröolja

Vad kan gå fel?

Egentligen ingenting. Om du väljer en olja som passar just ditt hår är framgångarna garanterade. Nyckeln är att identifiera hårets porositet, vilket du kan göra genom att titta noggrant på håret. Om det är torrt, matt, strävt, skört och har kluvna ändar kan det vara ett tecken på hög porositet. Mjukt, rakt och tungt hår som är svårt att styla kan ha låg porositet. Hår med mellanhög porositet ligger någonstans mittemellan. Du kan genomföra ett enkelt test med hjälp av ett vattenglas.

Test: hur identifierar man hårets porositet?

 • Fyll ett glas med vatten.
 • Ta ett långt hårstrå.
 • Dela det i tre delar: överdelen, mitten och toppen.
 • Lägg en del i taget i vattenglaset och se vad som händer.

Ju snabbare håret sjunker, desto högre porositet har det eftersom det absorberar vatten snabbare. Hår som flyter på vattnet har låg porositet. Kom ihåg att olika delar av hårstrået kan ha olika porositet, vilket är anledningen till att man kan behöva olika oljor för hårbotten och topparna. Tekniken spelar också en viss roll.

HÅROLJA OCH METODER

Beroende på det önskade resultatet kan hårbehandlingar med olja utföras på flera sätt, som alla är enkla att göra till en del av vardagen. Du kan till exempel gnida in lite olja i topparna efter hårtvätt, eller blanda olja med vatten i en skål. Det finns fyra grundläggande behandlingsmetoder.

1. Oljebehandling i torrt hår, som kan utföras innan hårtvätt (eller över natten om du tvättar håret på morgonen), eller när som helst under dagen. Den lätta oljan appliceras i torrt hår eller i topparna för att skydda dem mot klyvning och värme. Det här är en smidig metod, särskilt om du använder oljor som absorberas väl (t.ex. macadamiaolja eller marulaolja) som inte behöver sköljas ur.

2. Oljebehandling i vått hår fokuserar på att tränga in djupare i håret genom att låta rötterna absorbera oljan med hjälp av vattnet. Oljan kan appliceras innan hårtvätt, men det är vanligare att göra det efteråt. Hur lång tid behandlingen tar beror på önskad effekt. Lätta oljor behöver inte sköljas bort, vilket gör att du kan torka och styla håret direkt efter oljebehandlingen.

3. Oljebehandling i en skål kräver lite förberedelser. Fyll skålen till hälften med varmt vatten och häll sedan i ett par droppar av den valda oljan. Doppa håret i skålen och ha kvar det där under ett dussintal minuter. Denna behandling kan utföras före eller efter hårtvätt, för om oljan absorberas av håret behöver du inte skölja bort den utan kan snabbt torka och styla håret direkt efteråt.

4. Oljebehandling med sprej är den bästa metoden om du väljer en olja som absorberas väl. Ta en flaska vatten eller hydrolit, till exempel blomstervatten, och häll i en olja som uppfyller just dina behov. Mängden är helt upp till dig, men sprejen måste vara lätt och får inte lämna ett fett lager. En bra sprej ska kunna sprejas på hela håret när du än behöver den.